Kenshin Himura

Kenshin Himura

Friday, 18 May 2012

Wrestling..Wrestling..Wrestling


Assalamualaikum...

Korang tawu x apa 2 wrestling aka gusti????? Mesti taw an?? kalau korg x tengok mesti ayah ataw abang korg pakcik korang sepupu korang pernah ajak korg tengok kan??? Penulis adalah seorang peminat gusti aka wrestling la mudah sebut sebab penulis pon selalu guna pkataan 2..kalau sesiapa yang pernah tengok wrestling pada tahun 90an dan awal milenium pasti pernah perasan satu benda..apa benda 2?? Pada waktu tu wrestling adalah di waktu kemuncaknya ataw dikenali sebagai "The Attitude Era".. pada zaman tu mcm2 la yang propaganda dorg...org jahat org baik..eventhough penulis tahu wrestling ni menipu jgk la..bukan semua stunt2 yang dorg buat 2 betol...sebagai contoh kalau dorg nak pukul an...kaki dorg ak hentak lantai dulu sbb tu bunyi kuat 2 padahal xda la kuat sgt dorg pukul...dulu ada satu mitos kawan2 ak selalu ckp.. hammer yang Triple H slalu pakai 2 dibuat daripada span...-____-" elok2 la...haha..tp ada jugak stunt yang dorg buat sampai penulis rasa mcm xmasuk akal jugak kalau dorg nk menipu contohnya time Rikishi kena buang dari atas 'Steel Cage' time 'Armageddon 2000'... 'Mankind' kena buang dari atas 'Steel Cage' jugak time 'King of the Ring' tahun 1998...dan banyak lagi la...mesti yang kaki kipas susah mati wrestling yang memang setia tengok setiap minggu ja nanti taw event2 ni...hahaha..Penulis memang gila-gila dulu tym kecik2 dulu...minat wrestling ni sampai p beli cd kat mall 2...hehe..kalau dekat rumah memang aku dengan adik ak mesti battle punya la... kebetulan time 2 kami ada katil yang xda kaki 2...memang xpayah risau sangat la kalau-kalau katil nak patah ke ape ke...hehehe..memang adik ak la jd mangsa...siap lompat dari atas almari lagi hahaha....

Penulis nak 'list out' beberapa wrestle yang memang bagi impak la dalam arena pergustian ni... tp lebih kepada apa yang penulis suka sebenarnya,,,kalau sebut ja nama dorg ni mesti mcm teringat balik la zaman kegemilangan gusti ni...sekarang pengusti ni dah xbanyak special nya...ikut org ja skil2 semua xda originality...mungkin pasal dah xda idea nk menipu orang kot..haha percayalah pada taste penulis ni...


Shawn Michael

Shawn Michael ni memang terkenal jugak la...mungkin sebab dya ni macam ala2 macho sikit...kalau dulu dya pernah banyak kali jugak menang title champion..tp bg pendapat penulis dya ni xda la kuat sangat..lemah ja tengok..pukui sekali dah jatuh..haha..nway dya memang legend..sebab mungkin pasal dya tahu mcm mana nk pikat penonton. :) markah penulis bagi (7.5/10)
Hulk Hogan
 Hollywood Hulk Hogan sapa xtaw memang tipu la...datuk penulis yang perkenalkan kat penulis dulu sebab tym mamat ni penulis xsempat nk tengok..gaya entrance yang suka koyak2 baju..memang banyak la stok baju dya..tiap2 kali masuk tiap2 kali nk koyak...haha...dya ni antara individu yang paling terkenal dalam gusti ni... fizikal pon kuat...gaya ada..tiptop...haha tapi still kalah dengan wrestler yang kat bawah ni... Markah penulis bagi kat mamat ni (9/10)
Ultimate Warrior
Ultimate Warrior..nii lah wrestler yang paling hyperaktif..try korang bukak youtube try cari nama dya...memang bersemangat habes...semua tali dya nk runtun..wrestler ni kalau dari segi fizikal memang xbleh nk dinafikan lagi..main lambung2 ja hulk hogan tu..haha..tp IQ rendah,, dya ni bebal sikit..of course dalam ni ja la kalau kat luar dya ok ja...ramai wrestler xsuka bertembung dgn dya dalam perlawanan..dya ni kurang sikit publisiti mungkin sebab jarang menang champion..berbanding dengan Hulk Hogan.. markah (9.3/10)

Big Show
Big Show...ni la atlet paling besar dalam kancah kesukanan...ni serius penulis cakap memang fakta dya ni rekod saiz terbesar..dulu ada sorg lagi yang besar nama dya Andre The Giant.. tapi dya ni lebih terkenal la...finishing move dya chop slam..tapi mamat ni besaq sgt..dia jadi lambat bergerak jdnya mudah kena pukul..tp kalau dya naik angin habes la hampa..memang dya pijak2 sampai lumat habes... Markah penulis bagi (7/10)

Triple H (HHH)
Triple H @ HHH, turut dikenali sebagai "The Game" atlet ini merupakan atlet wrestling yang agak berjaya la bagi penulis..dengan finishing move dya "Pedigree" (dah mcm makanan anjing plak)..memang mendominasi banyak pertandingan..antara atlet gusti yang berjaya..sering bawa watak antagonist..dan menantu kepada pemilik WWE, McMahon...dia ni dari segi fizikal memang mantap mcm ahli bina badan tp dya ni xda move2 yang menarik pon..agak stereotype untuk setiap perlawanan..showmanship pon setakat sembur2 air ja...haha.. markah penulis bagi (8/10)


The Undertaker
The Undertaker...ni lah atlet gusti yang paling sesat penah penulis tengok...daripada dulu sampai sekarang duk mcm pengamal ajaran sesat ayah pin dah penulis tengok..agak2 org yang duk tgok live tu mesti xtahan bau kemenyan mamat ni letak satu badan dya...hahaha..dya ni la baru true legend...unbeatable sepanjang sejarah kariernya Wrestlemania..finishing move dya "Tombstone" memang mengerikan...ditambah dengan finishing move lain "Last Rope", "Chop Slam" dan "Last Right"..kebanyakan atlet memang xnak lawan dgn mamat jahat ni...kuat kot!!! ikon antagonist sepanjang zaman sejarah wrestling...pernah melalui zaman permusuhan yang panjang dengan Stone Cold Steve Austin..bagi penulis Markahnya (9.5/10)

The Rock
The Rock..this is the peoples champ!! antara atlet gusti yang paling berjaya...dya ni merupakan atlet yang bermula dari bawah dan menjadi ikon gusti sepanjang zaman.. kebanyakan individu pasti mengenali The Rock sbb mamat ni selalu berlakon dan jadi hero dalam filem2 Hollywood. Dya ni bagi penulis antara atlet yang paling banyak showmanship...nk pukul org pon nak terketar2 mcm org gedik..nak angkat2 kening la..banyak ckp mngumpat orang semua...dya ni memang layak jadi champion..ada attitude and style...penulis suka dya ni..antara finishing move dya adalah "The peoples Elbow" dgan 'Rock Bottom'...saiz badan yang agak besar dan wajah macho...xsalah kalau penulis katakan dya ni mendapat ramai peminat..markah penulis bagi (9.5/10)

Stone Cold Steve Austin

Stone Cold Steve Austin..Texas Rattlesnake....hohoho..ni la penulis paling minat sekali..atlet ni kalau nak dibandingkan dengan semua2 tadi..dya ni la yang paling bawak banyak perubahan dalam industri pergustian...samada baik ataw jahat penulis sendiri pon xdapat nak teka dya ni mana satu...benyak kali menang kejuaraan champion. Dya ni telah melonjakkan publisiti dan market WWE dengan rekod penjualan item yang paling tinggi di bawah label nama Steve Austin..finishing move "Stone Cold Stunner" memang menyengat...dya sorang ja yang duk brani lawan semua org xkesah la kuat ka lemah ka...attitude memang teruk..nak tumbangkan mamat ni bukan senang...sejarah dya bermula sebagai 'Tag Team' kumpulan "Hollywood Blonde" (mamat ni blonde sebenarnya) masa tym WCW masih famous lagi tym 2...hmm..Markah penulis bagi (9.8/10)

1 comment: